Les bastides medievals

Quan mirem les excursions que podem fer a l’entorn d’Issigeac, sovint trobem la paraula “bastida” relacionada amb un punt interessant. Igualment circulant per aquelles carreteres trobem cartells a l’entrada d’algunes poblacions amb aquesta paraula, sota un dibuix  de planell urbà amb formes molt cuadrades i regulars.

Aleshores, què és una bastida? És una població medieval, creada de nova planta (vila nova) per un monarca o senyor prou poderós política i econòmicament per poder edificar tota una vila i dotar-la de les eines i espai per fer-la atractiva als nous pobladors i eficaç per al seu fundador.

La principal característica arquitectònica és la seva regularitat. Estructurades sempre a l’entorn de la plaça del mercat, no d’una església ni un castell, solen tenir carres rectilinis, i el conjunt de la planta és quadrada o rectangular. Aquesta forma contrasta molt amb la majoria de poblacions medievals, de carrers recargolats i planta més aviat rodona o ovalada. Els santpedorencs podem recordar l’estructura del casc antic, ben ovalada i les corbes dels carrers. Issigeac mateix, també pot ser exemple de planell medieval oval, marcat pel circuit de les muralles, i amb carrers tortuosos i sovint estrets.

La majoria d’aquestes bastides van ser construïdes entre els anys 1250 i 1350, al final de la guerra dita dels albigesos i l’inici de la guerra dels Cent Anys. Si bé ja se’n havien construït unes quantes anteriorment.

La paraula bastida va lligada al verb bastir, construir en occità.

espanamed